Stämapparat – Stäm gitarren online

Stäm gitarren med vår stämapparat online – det är helt gratis, för alltid.

Glöm inte att godkänna tillgång till enhetens mikrofon.

  • Klicka här om du har problem
  • Klicka här för att lära dig hur man stämmer en gitarr

Observera: Fysiska stämapparater är generellt sett mer exakta. Det finns många bra hos Thomann.

Hur stämmer man en gitarr?

Det allra lättaste sättet att stämma en gitarr är med hjälp av en stämapparat som anger vilken ton den hör. Stämskruvarna på gitarrens huvud vrids medurs eller moturs för att uppnå rätt ton. Standardstämningen på en sexsträngad gitarr är från tjockaste till tunnaste strängen E, A, D, G, B, E.

Stegen nedan utgår från att du använder online stämapparaten på denna sida, men principen kan appliceras med andra verktyg. Tro mig, det är busenkelt när du väl gjort det ett par gånger!

Steg 1

Se till att det är tyst i din omgivning, annars kan inte stämapparaten läsa av tonen. Då kan det hända att gitarren inte blir ordentligt stämd. Testa att spela på gitarren och titta på stämapparaten. Rör sig markören? Då kör vi!

Om du får problem med stämapparaten, klicka här.

Steg 2

Börja från den tjockaste strängen (låga E). Spela strängen som du gör naturligt och vrid stämskruven moturs för att höja tonen, och medurs för att sänka den. Din uppgift är att få stämapparatens markör så nära mitten som möjligt (men försök inte få den att stanna exakt i mitten). Du kan behöva spela på strängen ett par gånger.

En gitarr som används ofta är i regel bara lite ostämd, men var uppmärksam på vilken ton som visas på stämapparaten. Om gitarren inte spelats på ett tag kan du behöva stämma upp (eller ner) den flera toner innan det blir rätt.

Steg 3

Se till att den sista vridningen av stämskruven du gör är en höjning av tonen. Det vill säga: om du hamnar lite för högt är det bättre att vrida ner lite för mycket, och sedan stämma uppåt till den rätta tonen. Då lämnar du stämskruven spänd och inte lika benägen att tappa sin stämning.

Steg 4

Repetera steg 2 och 3 för strängarna A, D, G, B och E.

När du kommer till strängarna G, B och E höjer du istället tonen genom att vrida stämskruven medurs, och vice versa. Det är så gitarren är designad, men du kommer snart upptäcka att det känns logiskt.

Steg 5

Spela nu ett ackord som använder alla strängar, t.ex. E-dur. Låter det bra? Grattis, då har du lyckats stämma din gitarr!

Hjälp, jag har problem med stämapparaten

Om markören inte rör sig:

  • Testa att använda mobilen istället för datorn. I andra hand en annan webbläsare
  • Glöm inte att trycka “Tillåt” när sidan begär tillgång till enhetens mikrofon
  • Se till att enheten har en aktiv, fungerande mikrofon
  • Se till att du håller gitarren nära enhetens mikrofon