Något som är vanligt förekommande hos nybörjarmusiker, och särskilt hos vuxna, är självtvivel. Man vet att man vill lära sig spela, men man vet inte om det går, eller tror inte man kan. Frågor som: “Kan verkligen vem som helst lära sig spela gitarr?” och “har jag förutsättningarna för det här, är jag inte för gammal?” dyker upp.
Det ironiska med detta självtvivel är att det nästan alltid är självtvivlet i sig som hindrar ens utveckling, oavsett period i livet. Låt mig förklara!
Kan alla lära sig spela gitarr, piano eller annat musikinstrument?
Ja! Vem som helst, oavsett ålder, kan lära sig spela ett instrument. Givetvis har vi alla olika förutsättningar, men i grund och botten är det viktigaste drivmedlet viljekraften. “Where there’s a will, there’s a way”, som man brukar säga. Några av oss hade turen att bli introducerade till musikvärlden tidigt i livet, medans andra lite senare. Några av oss föddes med rätt gener för att lättare förstå konceptet av musik, och till och med med ett absolut gehör, medans andra får jobba lite hårdare. Det är den krassa sanningen, men listan med musiker som lyckats sent i livet, eller “mot alla odds” är lång.
Kan man lära sig spela gitarr eller piano i vuxen ålder? Är det svårare?
Absolut, även vuxna kan lära sig spela musikinstrument! Det finns som sagt oändligt många kända musiker som börjat spela instrument sent i livet och skrivit fantastisk musik. Det handlar om att ha drivkraften att utvecklas. Ha ett mål, spela med andra människor och analysera och reflektera. Du kan bli riktigt bra, oavsett din ålder och oavsett om det är gitarr, piano eller vevlira. Det sämsta du kan göra mot dig själv är att aldrig faktiskt komma igång.
Den gamla klyschan “det går inte lära en gammal hund att sitta” sitter nog lite för djupt inpräntad i många av oss. Det finns å ena sidan studier som talar för att det generellt sett är svårare att lära sig nya färdigheter när vi blir äldre, men det är å andra sidan högst individuellt. Vissa upplever att det rent av är lättare att lära sig nya färdigheter som vuxen, medans andra upplever det betydligt svårare. Kanske har det med att göra hur pass konsekvent man hållit igång hjärnan med inlärning under sin uppväxt. Men än en gång: i slutet av dagen kommer viljan alltid vara starkast. Om du är en av de som får jobba lite hårdare för det, kommer belöningen också vara mer värd.
Hur vet jag om jag är musikalisk och om musik är rätt för mig?
Musikalitet är något man tränar upp, och inte något man direkt föds med. Vi föds som sagt med olika förutsättningar, men oavsett vem du är kan du bli musikalisk. Alldeles för många människor tror att vi antingen föds till musiker, eller så kommer man aldrig att vara det. Det är helt enkelt inte sant!
Det går inte heller att mäta musikalitet. Visst kan vi ta en titt på två olika musiker och ha en åsikt om vem som är mest musikalisk, men alla har olika styrkor och svagheter. Vi definierar dessutom musikalitet väldigt olika, eftersom vi har olika musiksmak. Jämför inte dig själv med någon annan. Det viktigaste är att ha roligt, och att själv vara nöjd (eller sträva efter att bli) med sin egen insats eller sina egna musikaliska verk.
Kan mitt barn lära sig spela musikinstrument?
Givetvis kan ditt barn lära sig spela. Tänk på att det är nyfikenhet och motivation som driver lärandet och utvecklingen framåt. Barnet måste själv vara nyfiken på musik, och kanske ha en förebild. Om det är barnets egen önskan att lära sig spela ett instrument kommer det säkert att gå utmärkt, annars troligtvis inte!
Även barn stöter på svackor och motgångar i sitt lärande, så se till att peppa och belöna ditt barn när hen gör bra ifrån sig. Förklara att det är naturligt att tappa motivationen då och då, men att framgångsrika musiker är de som aldrig gav upp trots sina motgångar.
Men är mitt barn musikaliskt?
Musikalitet övar man upp, och oavsett om det tar några dagar eller flera år kan ditt barn bli ordentligt musikaliskt. Tiden får utvisa hur väl ditt barn kan utvecklas som musiker och vilka förutsättningar hen har. Ditt barn måste bara verkligen vilja det och få stöttning och resurser på vägen.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok