Köpguide: Bästa akustiska gitarren i alla kategorier 2023

Är det dags att spana in en ny akustisk gitarr? Jag är avundsjuk! Få saker är roligare än att få hem en sprillans ny gura och lira de första ackorden. Eller, för all del, att testa några stycken i en musikaffär och så småningom fastna för en specifik som passar utmärkt för ens erfarenhetsnivå och smak.

Kanske vet du redan på ett ungefär vad du söker? Eller behöver du lära känna alla aspekter av ett gitarrköp innan du bestämmer dig? Det finns ju trots allt en hel del att tänka på. Låt mig idag vara din digitala gitarrådgivare, när vi kikar på fem av de bästa akustiska stålsträngade gitarrerna i alla kategorier och prisklasser. Från omtyckta gitarrer för nybörjare, till legendariska modeller för den mer avancerade gitarristen!

De fem bästa akustiska gitarrerna 2024 enligt Startaband.se är:

1. Fender CD-60SCE

Bästa akustiska gitarren för nybörjare år 2024

Den perfekta balansen mellan pris, ljudkvalité och lättspelat. Så skulle man kunna sammanfatta Fenders grymma CD-60 serie. Denna gitarr bjuder på en fantastisk klang till ett överkomligt pris, och hindrar inte en nybörjares fingrar från att lira loss ordentligt. Det krävs inte direkt någon styrka i greppet för att få denna gitarr att ljuda klart, samtidigt som den har en ihållande klang.

Utseendet är väldigt neutralt, och skriker inte direkt någon särskild stil eller genre. Det gör inte heller soundet. Fender CD-60 är definitivt ingen “one trick pony”. Denna gitarr passar givetvis alla, men för dig som är färsk och letar efter bästa möjliga nybörjargitarr, är den ett ordentligt kap du knappast lär ångra!

Speltest av Fender CD-60SCE från MyDukkan.

Är Fender CD-60SCE rätt gitarr för mig?

Fender CD-60SCE är en enormt prisvärd akustisk gitarr. Oavsett om du är avancerad eller nybörjare är detta en av de bättre gitarrerna du hittar i dess prisklass. Den skiner framförallt i kategorin “nybörjargitarrer med inspirerande sound som man vill fortsätta lyssna på”.

Nyckelord: Lättspelad, budget, nybörjare, neutralt utseende

Läs mer och se pris hos Thomann »
Läs mer och se pris hos Amazon »

För- och nackdelar

 • Lättspelad, bra nybörjargitarr
 • Fin och stabil byggkvalité

Detaljer om Fender CD-60SCE

 • Material: Gran (topp), mahogny (kropp, hals), valnöt (greppbräda)
 • Färgalternativ: Svart, Natural, “All Mahogny”
 • Pickups: Ja
 • Övrigt: –

2. Takamine GD51CE

Bästa akustiska gitarren under 5000 kronor

Här har vi ett praktexempel på japanskt instrumenthantverk. Takamine GN51CE är på alla sätt extremt genomtänkt, och det visar sig tydligt i hur klart och “framåt” den låter. Gitarren håller stämningen fantastiskt bra, även när den fått sig en ordentlig omgång.

Takamine GN51CE passar lika bra på scen som den gör i studion eller vardagsrummet. Det är helt enkelt ett riktigt flexibelt instrument som många nöjda musiker kan ställa sig bakom. Ljudet är minst sagt inspirerande att lyssna på, vilket gör den till en personlig favorit i låtskrivningsprocessen. Gitarren har ett lågt action, och hög spelglädje.

Denna gitarr finns även för vänsterhänta gitarrister.

Speltest av Takamine GD51CE från MyDukkan.

Är Takamine GD51CE rätt gitarr för mig?

Enligt oss är Takamine GD51CE den bästa akustiska gitarren under 5000 kronor som går att hitta år 2024. Detta baserar vi givetvis på alla faktorer sammanslagna. Denna gitarr skiner i både ljud, utseende och spelbarhet och är väldigt all round. Om detta är rätt prisklass för dig, leta inte vidare!

Nyckelord: Bäst i prisklassen 4000 kronor, pålitlig, kristallklart ljud, gig-gitarr

Läs mer och se pris hos Thomann »

För- och nackdelar

 • Otroligt mycket gitarr för pengarna
 • Flexibel och pålitlig
 • Klart och balanserat ljud
 • Lite setup kan behövas första gången

Detaljer om Takamine GD51CE

 • Material: Solid gran (topp), svart valnöt (kropp), mahogny (hals), lager (greppbräda)
 • Färgalternativ: Natural, sunburst
 • Pickups: Ja
 • Övrigt: Inbyggd stämapparat

3. LAVA ME 2 Freeboost

Bästa resegitarren år 2024

Som du säkert redan listat ut är LAVA MUSIC ME 2 Freeboost inte en typisk akustisk, stålsträngad gitarr. Faktum är att denna gitarr är den enda av sitt slag, så här gäller det att hålla ett öppet sinne. Håll i hatten när du ändå håller på!

Det första som utmärker sig på denna gitarr är den totala avsaknaden av trä. LAVA ME 2 är nämligen tillverkad av ett enda stort stycke formsprutad kolfiber. Eftersom kolfiber är ett otroligt hållbart och stryktåligt material, gör enbart denna faktor LAVA ME 2 till en optimal resegitarr. Och ja, kolfiber ger faktiskt en imponerande grym klang. Men det är inte allt!

Det redan maffiga, balanserade soundet kan förfinas ytterligare med inbyggda effekter, som är helt oberoende av förstärkare! Dessa effekter är chorus och delay, som du alltså kan köra igång med ett knapptryck, och fortsätta att spela LAVA ME 2 Freeboost som vilken akustisk gitarr som helst. Magiskt!

Lyckades du inte imponera framför lägerelden förut, lär du troligtvis göra det nu.

Speltest av LAVA ME 2 Freeboost från Mary Spender.

Är LAVA ME 2 Freeboost rätt gitarr för mig?

Med en tålighet mot både extrema temperaturer och luftfuktighetsnivåer är LAVA ME 2 Freeboost solklart den bästa resegitarren på marknaden. Den är lätt, liten till storleken och är löjligt pålitlig i alla situationer.

Nyckelord: Resegitarr, unik, inspirerande, singer-songwriter, inbyggda effekter, liten och lätt, extremt tålig och pålitlig

Läs mer och se pris hos Thomann »
Läs mer och se pris hos Amazon »

För- och nackdelar

 • Kolfibermaterial istället för trä. Tåligt och välljudande!
 • Inspirerande sound för alla situationer
 • Lättare än någonsin att ta med gitarren ut
 • Designen faller inte alla i smaken

Detaljer om LAVA ME 2 Freeboost

 • Material: Kolfiber (topp, kropp, hals), högtryckslaminat (greppbräda)
 • Färgalternativ: Se samtliga här.
 • Pickups: Ja
 • Övrigt: Specialdesignad väska från LAVA MUSIC ingår

4. Taylor GS Mini-e Koa

Bästa akustiska gitarren under 10 000 kronor

Taylor GS Mini-e Koa, precis som LAVA ME 2, är en fantastiskt portabel gitarr för dig som tar musiken lite överallt. Detta vackra hantverk med kropp av tillverkad av Koaträ låter minst sagt stort för sin fysiska storlek och lätta vikt. GS Mini-e Koa är klockren för spontana låtskrivare eftersom den är så smidig att hantera och lätt att spela.

Soundet som denna grymma gitarren bjuder på är ljust och artikulerat, samtidigt som botten har en mysig värme. Ljudprojektionen är riktigt imponerande, oavsett om du spelar fingerplock eller strummar med plektrum. Elektroniken (Taylor ES-B) är av mycket hög kvalité och en exakt, inbyggd stämapparat finns.

Speltest av Taylor GS Mini-e Koa från littleredguitars2.

Är Taylor GS Mini-e Koa rätt gitarr för mig?

Taylor GS Mini-e Koa vinner av oss titeln bästa akustiska gitarren under 10000 kronor. Däremot är det självklart inte svart eller vitt. Om du är låtskrivare, eller ofta tar med dig gitarren dig utanför dörren är Taylor GS Mini-e Koa det bästa valet för dig. Däremot är den kanske inte optimal för dig som av någon anledning behöver en “standardkropp”.

Nyckelord: Singer-songwriter, portabel, lättspelad, liten, estetisk

Läs mer och se pris hos Thomann »

För- och nackdelar

 • Grymt lätt, smidig och tålig
 • Perfekt för spontana låtskrivarsessioner
 • Ingen utskärning för att lättare komma åt de högre tonerna

Detaljer om Taylor GS Mini-e Koa

 • Material: Koa (topp, kropp), ebenholts (greppbräda), sapeli (hals)
 • Färgalternativ: Natural (variationer av Mini-e i andra träslag finns)
 • Pickups: Ja
 • Övrigt: Gitarrväska ingår. Inbyggd stämapparat

5. Taylor 214CE Deluxe

Bästa akustiska gitarren under 20 000 kronor

Nej då, vi är inte på något sätt sponsrade av Taylor. De råkar bara tillverka gitarrer som spöar konkurrenterna i samma prisklass. Den sista gitarren på vår lista för denna gång är alltså Taylor 214CE Deluxe – i vår mening den bästa akustiska gitarren du kan köpa för under 20 000 kronor.

Denna gitarr är för dig som inte behöver någonting “fancy”, utan helt enkelt kräver det bästa av en traditionell, akustisk gitarr. Taylor 214CE Deluxe är ett imponerande hantverk med noggrant utvalda träslag och genomtänkt design, som resulterar i ett vackert, definierat ljud.

Gitarren är utrustad med Taylor Expression System 2. Detta innebär i princip en pickup under stallet som styrs av tre enkla hjul: volym, bas och diskant. Detta gör att gitarren är väldigt lätthanterad i studion eller när du är inkopplad till förstärkare.

Denna gitarr finns även för vänsterhänta spelare.

Speltest av Taylor 214CE Deluxe från Javier Saenz.

Är Taylor 214CE Deluxe rätt gitarr för mig?

Taylor 214CE Deluxe är i vår mening den bästa akustiska gitarren i prisklassen 15 000 kronor. Om detta är den prisklass du tänker dig för ditt nya gitarrköp kommer du att få precis det dina pengar är värda. Grym ljudkvalité, byggkvalité och pålitlighet. Allt som kännetecknar legendariska Taylor.

Nyckelord: Bästa akustiska gitarren under 20000, prisvärd, studiokvalité, gitarrinspelningar

Läs mer och se pris hos Thomann »

För- och nackdelar

 • Riktigt bra studiogitarr
 • Otroligt skön att spela på
 • Minimalistiska kontroller
 • Saknar inbyggd stämapparat

Detaljer om Taylor 214CE Deluxe

 • Material: Solid sitkagran (topp), plywood av rosenträ (kropp), sapeli (hals), ebenholts (greppbräda)
 • Färgalternativ: Natural, svart, röd, sunburst
 • Pickups: Ja
 • Övrigt: Hardcase ingår