Köpguide: Bästa gitarrförstärkaren 2023 (alla genrer och syften)

Söker du efter den bästa gitarrförstärkaren att para med din elgitarr? Det finns en hel djungel av grymma förstärkare där ute, och du som har några år som gitarrist bakom dig har säkerligen gått vilse i den minst en gång. Bor du dessutom en bra bit ifrån en fysisk musikaffär där det finns möjlighet att prova dig fram, blir saken ännu mer komplicerad.

Vi vet hur det är, och vill bjuda på denna köpguide för gitarrförstärkare så att du kan göra valet enklare och hitta den bästa gitarrförstärkaren för just din genre, och dina behov. Vi kommer att göra ett axplock av de komboförstärkare vi anser vara bäst i diverse olika kategorier, och förhoppningsvis blir du kär i en av dem.

Häng med!

De fem bästa gitarrförstärkarna 2024 enligt Startaband.se är:

1. Fender Mustang LT25

Bästa gitarrförstärkaren på en budget

Modelleringskombon LT25 från Fender är en grymt flexibel, liten förstärkare. Med 20 simuleringar av välkända förstärkare, 25 effekter och många moderna funktioner är denna pryl fantastisk för låtskrivande, jam med bandet eller egen övning på hemmaplan. Det är nästan oförskämt bra, det som erbjuds för under 2000 kronor nu för tiden.

Fender LT25 är laddad med totalt 50 presets, vilket gör att du alltid bara är ett hjulsnurr ifrån ett helt nytt, inspirerande sound. Du kan givetvis också, när du känner dig redo, skapa dina helt egna ljud istället. Denna modelleringsförstärkare är helt perfekt för utforskande nybörjare som har en begränsad budget, men gärna vill utforska en hel värld av legendariska gitarrförstärkare och effekter.

LT25 har en inbyggd stämapparat, equalizer, möjlighet att koppla in hörlurar i ett vanligt aux-uttag (3,5mm) och en footswitch kan kopplas till förstärkaren för t.ex. trigga effekter. Allt detta och mycket mer, och samtidigt väldigt enkelt att lära sig och att använda!

Officiell demo från Fender

Är Fender Mustang LT25 rätt val för mig?

Om du har en begränsad budget och letar efter den bästa gitarrförstärkaren för så lite pengar som möjligt är Fender Mustang LT25 för dig. Den är tillräckligt tystlåten för dig som ibland behöver öva diskret, och tillräckligt högljudd för att funka i replokalen. På grund av dess storlek och effekt kan vi däremot inte rekommendera just denna modell som en gig-förstärkare.

Nyckelord: Alla genrer, inspirerande, utforskande, budget, repa med bandet, gitarrövning, nybörjare, portabel

Läs mer och se pris hos Thomann »
Läs mer och se pris hos Amazon »

För- och nackdelar

 • Grym budgetförstärkare för vardagsrummet eller replokalen
 • Många valmöjligheter och funktioner
 • Lätt att ta med överallt

Detaljer om Fender Mustang LT25

 • Förstärkartyp: Solid-state, modelleringsförstärkare, combo
 • Storlek/Effekt: 8″, 25W
 • Effektloop: Nej
 • Övrigt: USB-anslutning för att bla. kunna skapa presets via datorn

2. Marshall Origin 20C Combo

Bästa gitarrförstärkaren under 5000 kronor

I Marshalls nya Origin-serie är 20C tveklöst den mest populära. En fantastisk rörförstärkare i comboformat, lagom stor att gigga med och liten nog att spelas i sovrummet om så önskas. Inbyggd dämpning (attenuation) finns, med tre ställbara outputnivåer. Du kan anpassa ljudnivån efter situationen och ändå få samma feta sound ur förstärkaren, oavsett ljudnivå – något som inte direkt är standard på rörförstärkare.

Kontrollerna på Origin 20C är intuitiva och få, vilket är något jag personligen uppskattar. Perfekt för dig som lätt blir paralyserad av för många valmöjligheter. Förstärkaren har bara en kanal, men Tilt-funktionen låter dig blanda två ljudkaraktärer (normal och high treble) med ett hjulsnurr och manipulera tonen. På så sätt finns det möjlighet att verkligen anpassa och experimentera med tonen, trots få kontroller.

Ur Origin 20C kan du antingen få en varm, balanserad clean ton, eller ett riktigt smutsigt distljud, modernt eller vintage. Mellan dessa kan du växla med den inkluderade footswitchen. En enkel, budgetvänlig men ändå så klassisk Marshall som lägger en bra grund för ditt sound, som du sedan kan bygga med dina egna pedaler utan massa distraktioner.

Officiell demo från Marshall

Är Marshall Origin 20C rätt val för mig?

I vår mening är Marshall Origin 20C den bästa förstärkaren under 5000 kronor, med hänsyn till ljudkvalité och funktionalitet. Om du spelar rock, indie eller genrer som kräver ett riktigt stabilt cleanljud är Marshall Origin 20C klockren. Den passar särskilt dig som gärna vill ha samma sound i alla situationer, oavsett om du giggar, är i replokalen eller hemma.

Nyckelord: All round, rock, indie, blues, gigga, repa med bandet, öva hemma, enkel att få till bra ljud

Läs mer och se pris hos Thomann »
Läs mer och se pris hos Amazon »

För- och nackdelar

 • Klassisk Marshall-känsla för liten peng
 • Inte för många valmöjligheter
 • Inbyggd attenuator

Detaljer om Marshall Origin 20C

 • Förstärkartyp: Rör, combo
 • Storlek/Effekt: 10″, 20W
 • Effektloop: Ja
 • Övrigt: Footswitch ingår

3. Boss Katana 100 MKII

Bästa förstärkaren för hemmabruk (men inte bara)

Boss Katana 100 MKII är en riktigt vass (no pun intended) modelleringsförstärkare med ett stort utbud av moderna funktioner. Detta monster är fem förstärkare i en, och kan bjuda på en uppsjö av olika ljud i alla genrer. Koppla den till datorn för att med den dedikerade programvaran “Boss Tone Studio” skapa unika sounds, med ett stort antal effekter att välja bland. Egna ljud kan sparas på 8 olika kanaler som går att komma åt snabbt med en fotpedal. Om inte det skulle vara nog för dig är Boss Katana 100 också utrustad med effektloop, så att du kan sätta dina egna effektpedaler efter förstärkaren.

Hur låter det då? Riktigt maffigt, verklighetstroget och högt om man så önskar. Men den är ju inte den bästa förstärkaren för hemmabruk för inget. Det går att sätta outputnivån ända ner till 0.5W, vilket är lagom när du sitter hemma och övar eller skriver musik. Är det gig eller rep med bandet på gång? Då är det bara att vrida upp den till sina löjligt kraftfulla 100W igen.

Boss Katana 100 MKII är en av de mest populära modelleringsförstärkarna just nu, och tusentals gitarrister kör den på allt ifrån hemmaplan, till replokal och mediumstora gigs. För att denna förstärkare ska leva upp till sin fulla potential rekommenderas dock starkt fotpedalen Boss GA-FC.

Demo av Boss Katana 100 MKII från Ola Englund

Är Boss Katana 100 MKII rätt val för mig?

Eftersom Boss Katana 100 MKII erbjuder så mycket flexibilitet och på en riktigt hög nivå, är den i vår mening den bästa gitarrförstärkaren för hemmabruk i dagsläget. Eftersom det mesta redan finns “in the box” är den lämplig för dig som gärna slipper ha massa externa gitarrpedaler, men samtidigt gärna har möjlighet till det.

Nyckelord: Alla genrer, flexibilitet, låtskriveri, giga, repa med bandet, hitta ditt sound

Läs mer och se pris hos Thomann »
Läs mer och se pris hos Amazon »

För- och nackdelar

 • Oändliga, välljudande möjligheter
 • Flexibel förstärkare som passar de flesta
 • Grym för att skriva låtidéer
 • Rätt så viktig fotpedal ingår ej

Detaljer om Boss Katana 100 MKII

 • Förstärkartyp: Solid-state, modelleringsförstärkare, combo
 • Storlek/Effekt: 12″, 100W
 • Effektloop: Ja
 • Övrigt: USB-anslutning till dator för att skapa ljud i Boss Tone Studio. Fotpedal rekommenderas starkt (ingår ej).

4. Vox AC30 C2

Bästa gitarrförstärkaren under 10 000 kronor

Vox AC30 C2 är på alla sätt och vis en förstärkare ämnad för gig och replokal. Det är dessutom lite av en legendarisk förstärkare, flitigt använd av band som Queen, The Beatles, Radiohead och många fler. Bara det säger ju en hel del om denna förstärkare – men varför?

Vox AC30 C2 bjuder på en ljudkvalité i världsklass, oavsett hur högt du crankar den. Botten som du får av denna rörförstärkare gör att ljudet känns som något du verkligen kan ta på. Den lägger en fantastiskt bra grund för att matcha med egna pedaler. Vox AC30 är en av de förstärkare som verkligen skiner oavsett vilken genre du spelar.

Bland valmöjligheterna finner vi bland annat totalt fyra inputs: high normal, low normal, high top boost, normal top boost. Dessa signaler går att mixa för att få fram den balans du söker i ditt sound. Utöver det finns det både reverb och tremolo direkt på förstärkaren.

Demo av Vox AC30 C2 från DaveDevlinMusic

Är Vox AC30 C2 rätt val för mig?

Vill du ha ljud- och byggkvalité du kan lita på, och du inte söker en förstärkare för hemmabruk är Vox AC30 C2 rätt val för dig. Många legendariska musiker (och vi) är enade om att Vox AC30 C2 bjuder på det allra bästa som går att hitta för under 10 000 kronor.

Nyckelord: Alla genrer, giga, repa med bandet, studioinspelning, simpel, externa pedaler

Läs mer och se pris hos Thomann »

För- och nackdelar

 • Legendarisk förstärkare, uppskattad av många
 • Riktigt högt, kvalitativt ljud i världsklass
 • Väldigt tung

Detaljer om Vox AC30 C2

 • Förstärkartyp: Rör, combo
 • Storlek/Effekt: 2x 12″, 30W
 • Effektloop: Ja
 • Övrigt: Footswitch ingår ej

5. Marshall JVM410C

Bästa gitarrförstärkaren under 20 000 kronor

Marshall’s JVM-serie är ett gäng riktigt feta rörförstärkare som är kända för dess flexibilitet. Just denna, JVM410C, är ett comboutförande som levererar allt från riktigt fina bluestoner, till ordentligt sjuka distljud som lämpar sig för moderna metalgenrer.

Förstärkaren har fyra kanaler, som vardera har tre olika heta gain-lägen. Samtliga kanaler har separata equalizers, och masterkanalens Resonance och Presence-inställningar låter dig forma ljudet ytterligare. Utöver detta går det spara upp till 12 förinställningar som kan växlas mellan med den inkluderade footswitchen. Just det, det ingår en footswitch. Generöst!

JVM410C är utrustad med två effektloopar (varav en parallel och går att blenda mellan orginaltonen och processad ton), reverbkontroller och silent recording – möjligheten att tracka gitarrspår utan att faktiskt köra förstärkaren på fullt blås.

Demo av Marshall JVM410C från zZsounds

Är Marshall JVM410C rätt val för mig?

Har du runt 15000 kronor att lägga på en förstärkare just nu? Gillar du att ha färre pedaler, och mer förstärkare? Denna flexibilitet och löjligt fett sound får du från Marshall JVM410C, som trots några år på nacken, i vår mening, är den bästa comboförstärkaren under 20000 kronor. Den skiner särskilt för dig som spelar indie eller hårdare rock- och metalgenrer, men som sagt, den lämpar sig för just vilken genre som helst. Det är även en riktigt grym förstärkare att ha i studion, och presterar klockrent framför en eller ett par mickar.

Nyckelord: Alla genrer, indie, rock, metal, giga, repa med bandet, studioinspelning, flexibel

Läs mer och se pris hos Thomann »

För- och nackdelar

 • Indie, rock och metalsounds i världsklass
 • Otroligt flexibel
 • Överröstar vilken trummis som helst
 • Silent recording-funktionen är ganska utdaterad när det kommer till ljudkvalité

Detaljer om Marshall JVM410C

 • Förstärkartyp: Rör, combo
 • Storlek/Effekt: 2×12″, 100W
 • Effektloop: Ja, två
 • Övrigt: Footswitch ingår