Gitarrsträngar 101: Allt du vill veta om gitarrsträngar

Strängarna du snurrar på din gitarr påverkar ljudet, och hur du spelar din gitarr mer än du kanske tror. Gitarrsträngar kommer i många olika material och tjockleksstandarder, och dessa faktorer spelar stor roll för dig som gitarrist. Vilken genre spelar du? Vilken typ av gitarr har du? Detta gäller givetvis inte bara gitarrer, utan alla stränginstrument. Därför kan det vara bra att kunna ett och annat om strängar, så att du kan ta rätt beslut och samtidigt veta varför!

I denna artikel samlar vi allt du vill och behöver veta om gitarrsträngar, och eventuellt lite till. Häng med!

Hur fungerar gitarrsträngar?

Gitarrsträngar fungerar genom att vibrera på bestämda frekvenser vid anslag. Alla gitarrsträngar har varierande tjocklek och anspänning. Till exempel så vibrerar en öppen, låg E-sträng (när den är stämd) i ca. 82.4 Hertz, medans den höga E-strängen vibrerar i ca. 329.6 Hertz. Det som avgör skillnaden i ton och frekvens mellan dessa två är helt enkelt dess fysiska egenskaper. Den låga E-strängen är tjock och inte lika hårt spänd, och producerar därför en lägre frekvens än den tunna, spända höga E-strängen.

Vibrationerna från strängarna resonerar sedan genom gitarrens kropp och fortplantar sig för att producera gitarrens distinkta ljud.

Vad heter strängarna på en gitarr?

Vad strängarna heter beror helt och hållet på gitarrens stämning. Men det som är känt som “standardstämning” och den vanligaste stämningen på en sexsträngad gitarr är E, A, D, G, B, E från den tjockaste till tunnaste strängen. Strängarna är alltså namngivna efter den musikaliska ton de är stämda till.

Standardstämning på en sexsträngad gitarr.

Här är standardstämningarna (strängarnas namn) på några andra gitarrtyper:

7-strängad gitarr: B, E, A, D, G, B, E
8-strängad gitarr: F♯, B, E, A, D, G, B, E
9-strängad gitarr: C#, F#, B, E, A, D, G, B, E
12-strängad gitarr: eE aA dD gG BB EE (liten bokstav representerar en oktav högre)

Vad finns det för olika typer av gitarrsträngar?

Gitarrsträngar tillverkas av väldigt många olika material, men det finns främst fem material som är vanligast förekommande. Dessa material är nylon, stål, nickel, mässing och fosforbrons. Några av materialen kombineras på strängarna för att kontrollera dess egenskaper. Här kommer en genomgång för att du ska få lite bättre förståelse.

Nylonsträngar

Nylon är en typ av plast som med särskilda egenskaper (tålig, flexibel) som gör det till ett bra material för gitarrsträngar. Nylonsträngar finner du på klassiska gitarrer, där strängarna G, B, E är ren nylon. De tjockare strängarna E, A, D har vanligtvis en nylonsträng med metalltråd virad runt sig, t.ex. försilvrad koppar.

Nylonsträngar har ett dovare, varmare ljud än de metallsträngar vi vanligtvis finner på westerngitarrer och elgitarrer.

Stål- och nickelsträngar

Stål- och nickelsträngar förekommer främst på elgitarrer, och ofta i kombination med varandra. Både stål- och nickelsträngar förekommer dock i sin “rena form”, det vill säga att en uppsättning kan vara gjord av antingen stål eller nickel. Vanligtvis är dock elgitarrsträngar gjorda av stål, och strängarna E, A, D pläterade med nickel.

Stål och nickel producerar två olika ljudkaraktärer. Stålsträngar skär igenom med sin skarpa attack och har en tydlig diskant. Nickelsträngar anses ha lite mer kropp (mellanregister) och vara lite varmare i ljudet.

Mässing- och fosforbronssträngar

Mässing och fosforbrons förekommer främst på akustiska gitarrer. Det allra vanligaste är dock att själva strängarnas kärna består av stål, och strängarna E, A, D är pläterade med antingen mässing eller fosforbrons.

Mässing tenderar att ha en ljusare karaktär än fosforbronsen, som å andra sidan har ett bättre skydd mot oxidering, och där med har en längre livslängd. Det finns tillverkare som kan erbjuda det bästa av två världar genom att belägga strängarna med särskilt skyddsmaterial, t.ex. Elixir.

Vilken tjocklek ska jag ha på mina gitarrsträngar?

Vilken tjocklek (string gauge) du ska ha på dina strängar är till största delen en smaksak och du kan välja ganska fritt. Tänk bara på att din gitarr kan behöva lite ny inställning när du hoppar upp eller ner ett par tjocklekar. Detta kan din lokala musikaffär eller gitarrtekniker hjälpa till med. Lite längre ner på sidan kommer en liten tjockleksguide för att hjälpa dig på traven att välja de strängar som passar dig bäst.

Tjockleken på strängar brukar anges i 1/1000 tum, vilket är varför du kanske har sett mått som “.010 – .046”. Detta anger tjockleken på den tunnaste, respektive tjockaste strängen. Är det bara ett mått, t.ex. “.010”, anger det tjockleken på den tunnaste strängen. För att slippa en överkurs kommer vi inte att fördjupa oss mer i dessa mått, utan endast prata om den vanligaste namnstandarden, nämligen Light, Medium och Heavy. Allt du kan hitta under Light, eller över Heavy, har samma snarlika egenskaper, fast ännu påtagligare. T.ex. “Extra Light”.

Olika tjocklekar har olika egenskaper, vilket innebär att din spelstil, genre, m.m. har stor betydelse i sammanhanget. Till exempel så har tjockare strängar (Heavy) större anspänning, och är mer svårspelade. Tunnare strängar (Light) är mer lättspelade, men låter inte lika fylligt och går sönder lättare.

Det bästa du kan göra är att testa dig fram med gitarrsträngar, men här kommer i alla fall några generella principer:

TjocklekSpelbarhetLjudkaraktärGenrerÖvrigt
LightLätta bends, vibrato m.m. Lead/sologitarr, fingerplockTunnt, ljust och diskant. Kort sustainBlues, folk, pop, rock lead m.m.Lättare att en sträng går av. Lättspelat för nybörjare
Medium Balanserad, fyllig strumming. Lite svårare bends, vibrato m.m. Fylliga fingerplock men lite svårareMer kropp, varmare, längre sustainPop, rock m.m.Medium är vanligast förekommande och brukar vara “ett säkert kort”
HeavyFrämst för rytmgitarr/strumming. Svårt med bends och vibrato för otränade fingrarMycket kropp, mörkt, varmt, sjungande, längst sustainRock, metal, jazz m.m.Mindre surr för dig som kör med lågt action. Passar ej alla gitarrtyper. Dubbelkolla med din musikaffär
Sustain = hur länge ljudet håller i sig från det att du slutar spela
Bends, vibrato = tonmanipulering av strängarna med fingrarna för effekt
Strumming = slag på strängarna

Hur mycket kostar det att byta strängar på en gitarr?

En uppsättning med sex gitarrsträngar kan kosta allt mellan 40 och 500 kronor. Generellt sett får du den kvalité du betalar för, men en bra kombination av livslängd och ton får du för ca. 100-150 kronor per uppsättning strängar. Vår rekommendation är att köpa strängar som är kända för att hålla länge. Då slipper du byta lika ofta, och det brukar löna sig rent ekonomiskt i längden. Våra tips på bästa gitarrsträngarna kommer lite längre ner.

Man kan också byta strängar hos en musikhandlare eller gitarrtekniker om man inte är bekväm med att göra det själv. Det brukar kosta några hundra, och så får man lite underhåll som är relevant vid strängbyte på köpet.

Andra kostnader som kan tillkomma vid ett strängbyte kan t.ex. vara för en strängvev och diverse vårdprodukter för gitarren, som man brukar använda i samband med ett strängbyte. Kanske lägger du som spelar dagligen totalt ett par hundra på sådant under ett år.

Vilka är de bästa gitarrsträngarna?

Vilka som är de bästa gitarrsträngarna är givetvis en smaksak. Vi har testat väldigt många olika märken, och vi har funnit att Elixir tillverkar de i vår mening bästa gitarrsträngarna för både akustisk gitarr och elgitarr. Då har vi tagit hänsyn till alla faktorer, som t.ex. livslängd och ton. På en stark andraplats kommer strängar från Daddario.

Bästa strängarna för akustisk gitarr (stålsträngad)

1. Elixir Nanoweb Phosphor Bronze

  • Klädda med skyddande “Nanoweb” för ökad tålighet och livslängd
  • Mest prisvärda strängarna
  • Bra, pålitlig klang
  • Nanoweb-materialet gör strängarna ganska “hala”

2. Daddario EJ16

Bästa strängarna för elgitarr

1. Elixir Nanoweb Nickel Plated Steel

  • Klädda med skyddande “Nanoweb” för ökad tålighet och livslängd
  • Mest prisvärda strängarna
  • Bra, pålitlig klang
  • Nanoweb-materialet gör strängarna ganska “hala”

2. Daddario EXL

När och hur ofta ska man byta strängar på sin gitarr?

De två vanligaste symptomen på att strängarna är gamla och bör bytas ut är att de tappar sin livliga klang, och att gitarren blir ostämd snabbt. Hur fort detta sker beror på faktorer som vilka strängar du köpt, hur ofta du spelar och hur väl du tar hand om ditt instrument. Du som spelar regelbundet och har kvalitativa strängar kan gott byta varannan eller till och med var tredje månad.

Om du spelar regelbundet kan det vara svårt att höra när klangen förändras och blir mindre livlig. Ett tips är att spela in en snutt av din gitarr när dina strängar är nya. Några veckor senare kan du jämföra och se om klangen förändrats. På så sätt lär du dig hur länge strängarna håller.

Hur ökar man livslängden på gitarrsträngar?

Det finns några saker man kan tänka på som faktiskt gör så att strängarna håller längre. Du orkar säkert inte med att tänka på allt, men kanske kan du anstränga dig att göra någon av dessa saker. Då gör du dina strängar en tjänst och chansen att du slipper byta lika ofta ökar.

  • Spela gitarren med rena, torra händer
  • Förvara gitarren i sitt fodral med optimal luftfuktighetsnivå (45-55%)
  • Om du inte har ett fodral, håll rummets luftfuktighet mellan 45-55%
  • Spela inte din gitarr med plektrum som av någon anledning blivit vassa
  • Håll greppbrädan och banden rena och slipade
  • Torka dina strängar med en String Cleaner regelbundet