Visst är det frustrerande? Du sitter och jammar med ett par vänner i soffan, och helt plötsligt sviker gitarren. Det blir dålig stämning, i dubbel bemärkelse. Eller ännu värre: du ska spela ett gig snart, och klumpen i magen växer eftersom du vet att din gitarr är opålitlig.
Om du just nu befinner dig i denna situation ska du veta att jag lider med dig! Den goda nyheten är att jag nu ska presentera 8 orsaker till att gitarren stämmer om sig och vad du kan göra åt saken. Målet är att du ska kunna utesluta potentiella orsaker och landa i vad som är problemet med just ditt instrument.
Följande faktorer kan vara orsaker till att din gitarr stämmer om sig:
- Strängarna är för gamla eller för nya
- Gitarren är strängad med dålig teknik
- Du är lite för hård mot gitarren
- Du lossar på stämskruvarna
- Luftfuktighet påverkar gitarren
- Din gitarr är dåligt intonerad
- Strängarna är av låg kvalité
- Problem med gitarrens stämskruvar
1. Strängarna är för gamla eller för nya
Gamla, förbrukade gitarrsträngar förlorar inte bara tonkvalitet och sustain. Strängar som spelats på regelbundet i flera veckor eller månader kan förvandlas till riktiga stämningsdödare. Förbrukade strängar tappar förmågan att hålla den anspänning som krävs av dem. Vet du med dig att dina strängar har suttit på ett tag är det i den änden du ska börja.
En ny uppsättning strängar kan ibland behöva upp till en dag för att börja trivas på gitarren. Har du nyligen bytt strängar och fått problem med stämningen kan det mycket väl vara orsaken.
Lösning: Plocka bort eventuella gamla strängar och snurra på nya. Ge dina nya strängar en chans att anpassa sig. Stäm om, spela lite och stretcha strängarna utåt från gitarrkroppen med ett lätt grepp. Repetera. Ge det en stund innan du utesluter denna orsak.
2. Gitarren är strängad med dålig teknik
Har du strängat om gitarren, men har kanske inte så mycket erfarenhet av det? Då kan bristfällig strängningsteknik vara en orsak till att gitarren stämmer om sig. Det är nämligen så att strängarna kan och bör säkras med en särskild teknik vid stämskruvarna. Det är lite som att fiskare behöver göra en särskild fiskeknut på linan för att säkra fångsten.
På stålsträngade, akustiska gitarrer kan det också uppstå problem med de pinnar som säkrar strängarnas ring-ände i stallet. Dessa kan vid slarvig installation röra på sig och orsaka problem med stämningen.
Lösning: Ta en titt på videon nedan för en idiotsäker strängningsteknik för akustiska gitarrer. Principen kan givetvis appliceras när du strängar en elgitarr.
3. Du är lite för hård mot gitarren
Var inte så sträng mot gitarren. (Ja, det var en ordvits.)
Visst ska din gitarr klara av att du rockar loss ordentligt. Gitarrer existerar ju trots allt för att rockas på, eller hur? Trots det finns faktiskt en gräns vad gitarren klarar av innan den blir sur, och somliga (främst nybörjare) passerar ibland denna. Då förlorar strängarna snabbt den rätta anspänning som sattes på dem när gitarren stämdes.
Allra vanligast förekommande är det nog dessutom på elgitarrer. De klarar i regel inte av lika hårda anslag som t.ex. stålsträngade, akustisk gitarrer gör. Spelas det rock eller metal är det höga energier som ska kanaliseras, och som gitarrist blir det naturligtvis genom fingrarna och ut i gitarren. Men faktum är att det inte ska krävas någon särskild kraft för att spela metal. Det feta, aggressiva soundet ska främst komma från en förstärkare med distorsion. Själva gitarren bör spelas med finess, inte med aggression.
Tänk även på vänsterhanden. Hur hårt behöver du faktiskt trycka? Kanske du kan spara både stämning och egen energi genom att lätta på greppet lite.
Lösning: Testa dig själv. Spela något du brukar spela, i ca. 10 minuter eller tills gitarren blir ostämd. Stäm tillbaka gitarren. Spela nu samma stycke, men med lite mindre kraft. Tog det längre tid för gitarren att bli ostämd, eller blev den inte det alls? Då har du kanske lärt dig något!
4. Du lossar på stämskruvar när du stämmer gitarren
Att stämma en gitarr är inte särskilt svårt, och jag tvivlar inte det minsta på att du kan det. Men faktum är att det faktiskt går att göra lite fel. Om det sista du gör är att vrida tillbaka (lossa) på stämskruven är strängen mer benägen att tappa stämning snabbare.
Lösning: När du stämmer din gitarr bör den sista vridningen av stämskruven spänna åt den. Det innebär att om du hamnar lite över tonen du stämmer till, vrid då istället ner och sedan upp igen tills du hamnar rätt. Då har du spänt stämskruven, och strängen kan hålla sin anspänning längre.
5. Luftfuktighet mixtrar med gitarrens form
Har du koll på luftfuktighetsnivån där du förvarar din gitarr? Du borde! För hög eller för låg fuktighetsnivå kan faktiskt, även om du inte ser det tydligt, förändra formen på din gitarr. Detta kan göra så att gitarrens stämning förändras, och i värsta fall orsaka permanenta skador på gitarren.
Den optimala luftfuktigheten för trägitarrer är 45-55%. Allt under, eller över, är skadligt för ditt instrument.
Lösning: Skaffa en hygrometer och placera i rummet eller fodralet du förvarar din gitarr i. Om hygrometern visar att luften är för fuktig eller för torr, testa att placera den på en annan plats i hemmet. Om inte det hjälper bör du investera i en gitarrfuktare, luftfuktare eller vid för hög luftfuktighet: en luftavfuktare.
6. Din gitarr är dåligt intonerad
Intonationen på en gitarr är hur väl den håller rätt ton på alla banden. Symptomen på en dåligt intonerad gitarr är alltså att den låter ostämd högre upp på halsen, t.ex. när du spelar barréackord, men låter helt okej när du tar t.ex. ett öppet C-ackord.
Lösning: Att intonera en gitarr går att göra själv, men blir sällan perfekt om man är nybörjare. Vår rekommendation är att du tar ditt instrument till din lokala musikaffär eller gitarrtekniker och får den intonerad. Det må kosta några hundra, men det kan det vara värt för att slippa frustrationen.
7. Strängarna är av låg kvalité
Förnedra inte din dyra gitarr genom att sätta billiga strängar på den. Den kommer inte bara inte leva upp till sin fulla potential – den kommer att bli ostämd löjligt snabbt. Billiga strängar är inte tillverkade med kvalité i åtanke, utan bara tillräckligt genomarbetade för att få kallas för gitarrsträngar. Kostar det under 100 kronor för en uppsättning kan du sannolikt förvänta dig sämre livslängd. Då är det bättre att köpa strängar som håller längre, exempelvis Elixir, och byta betydligt mer sällan.
Lösning: Lösningen är ganska uppenbar: lägg lite mer pengar på dina strängar.
8. Gitarrens stämskruvar är lösa eller av låg kvalité
Stämskruvarna på din gitarr består av flera mindre delar som är monterade med små skruvar. Med tiden kan dessa små skruvar lossa, och då kan inte gitarren längre hålla stämningen lika bra. Kontrollera om detta är fallet genom att lossa alla strängar och vricka lätt på stämskruvarnas delar.
Det kan också vara så illa att stämskruvarna på din gitarr har permanent slitage, eller har alltid varit dåliga. I sådana fall behöver de bytas ut.
Lösning: Spänn de skruvar du hittar på gitarrens huvud. Om inte det hjälper, och du har uteslutit andra orsaker kan du skaffa nya stämskruvar. Vi rekommenderar då att du skaffar locking tuners som gör ett fantastiskt jobb med att bokstavligen låsa strängarna i rätt position. Om du inte vet vilka som passar din gitarr bör du konsultera med din lokala musikaffär eller gitarrtekniker.